Na dieti po božičnem prenajedanju: 5 obliki prijaznih začimb

Konec obotavljanja: ponovno odložite prehrana da se vrne v formo, potem ko mu ne dopušča več koledar, ki tudi po Svetih treh kraljih kliče po redu pri obrokih in zdravi prehrani.

V tem obdobju so lahko neprijetne posledice teža, zgaga in kislost obdobja ki jih je zdaj mogoče vsebovati tudi z značilen po zelo učinkovitem prebavnem delovanju.

JANEŽ. Tej začimbi pripisujejo spazmolitične lastnosti in zaviranje procesov fermentacije v črevesju. Zdi se, da so te dejavnosti povezane s sposobnostjo sprostitve gladkih mišic črevesja, hkrati pa uravnavajo gibljivost. Janež ima tudi mehkobo protiinfekcijsko delovanje na črevesje, in je primeren za ljudi, ki imajo težave s prebavili: sposoben je namreč zmanjšati črevesno meteorizem, spahovanje in napenjanje, deluje pa tudi na otekline. Primeren je tudi za tiste, ki trpijo zaradi sindroma razdražljivega črevesja.

. Ta začimba imaprebavni, diuretični učinek, deluje protivnetno, izkašljevalno in ščiti želodčno sluznico. Indiciran je za boj proti kašlju, bolečemu grlu, katarju in želodčni kislini. Ima tudi blago odvajalno funkcijo. Tistim, ki trpijo zaradi nizkega krvnega tlaka, lahko koristi sladki koren, saj zvišuje krvni tlak.

KARDAMOM. Med njegovimi koristnimi vrlinami je sposobnost, da pomaga pri prebavi, zdravi bolečine v trebuhu in pomirja črevesne težave. Uporablja se za zdravljenje težav z urinarnim traktom, pa tudi pri kašlju, gripi in prehladu ter pri motnjah krvnega obtoka, kot so hemoroidi. Ta začimba je odlična tudi proti zobobolu in vnetju dlesni. Med lastnostmi kardamoma je tudi ta, da je začimba za izgorevanje maščob: semena teh jagod imajo namreč shujševalne lastnosti, saj pospešujejo presnovo v telesu.

SEMENA KOROMAČA. Ta začimba se pogosto uporablja za zdravljenje številnih prebavnih motenj, vključno z bolečina v trebuhu, črevesni plini, napenjanje. Semena imajo antispazmodične učinke in lahko pomagajo pri zdravljenju drugih gastrointestinalnih motenj, kot je sindrom razdražljivega črevesja.

REGRAT. Je začimba, ki se uporablja pri prebavnih težavah in jetrna in žolčna insuficienca, motenj delovanja žolčnika, hepatitisa in ciroze. Njegove korenine in listi so zelo bogati s kalijem, ki spodbuja drenažo in izločanje odvečne tekočine, preprečuje zastajanje vode in čisti sečila. Izvlečki korenin so lahko koristni tudi pri kroničnem zaprtju.

Loading...