Bazen na vrtu, kako izbrati med zemeljskim in nadzemnim

S prihodom lepega letnega časa, za tiste, ki imate srečo, da imate vrt ali veliko teraso, prihaja čas, da razmislite o namestitvi bazen znotraj vaše lastnine. Obstajata dve možnosti: zateči se k tej pokopan ali tistega nad tlemi. Oglejmo si prednosti in slabosti obeh vrst.

Zemeljski bazen

Preden nadaljujemo z montažo zemeljskega bazena, moramo zahtevati ustrezne informacije dovoljenja. Zakonodaja se v tem primeru razlikuje od regije do regije in v nekaterih primerih celo med občinami. Da bi se izognili napakam, je zato priporočljivo, da se pozanimate neposredno v tehnični pisarni občine, kateri pripadate, ali pa se obrnete na strokovnjaka.

Ko so pridobljena vsa dovoljenja, moramo preiti na fazo odobritve Gradnja: časi so v tem primeru razmeroma kratki in trije ali štirje tedni dela so lahko dovolj. Poglejmo, kateri različni modeli so na voljo.

Armiranobetonski bazeni

tam armiranobetonski bazen infinity predstavlja odlično klasiko. Njeno izdelavo je treba zaupati specializiranemu podjetju, saj zahteva veliko natančnosti. Če je pravilno oblikovan, je odporen na čas in se zelo dobro obrabi.

Dodatna prednost tovrstnega bazena je možnost poljubne prilagoditve tako po obliki in dimenzijah kot tudi po pokritju. Ploščice, PVC, naravni kamen in smole so le nekateri od možnih materialov za uporabo, pomembno je izbrati tistega, ki najbolje odraža naš okus in razpoložljiv proračun: njegova konstrukcija je pravzaprav ena najdražjih, zlasti za kar zadeva montažna in gradbena dela, ki hkrati podaljšujejo tudi čas gradnje.

Bazeni v polistirenskih opažih

tam bazen v polistirenskem opažu odlikujejo ga hitrost gradnje in nižji stroški, ob ohranjanju dobre toplotne izolativnosti. To je mogoče, saj je rezervoar sestavljen iz praznih polistirenskih blokov iz EPS (sintetiziranega ekspandiranega polistirena), ki so postavljeni drug na drugega, v katerega je vstavljena kovinska mreža za namestitev betonskega vlitka. Opaž iz polistirena je lahko ukrivljen ali raven, vendar je izbira oblike omejena. Čeprav je teoretično mogoče uporabiti vse obloge, je bolje uporabiti PVC, da se izognete težavam.

Bazeni iz jeklenih plošč

To vrsto bazenov odlikuje visoka odpornost in hitra montaža. Pravzaprav je dovolj, da ustvarite ploščo debeline približno 15 centimetrov, na katero namestite pocinkane ali nerjaveče plošče, na katere so dodani oporniki, da postane samonosilna. V zadnjih letih je bilo mogoče ustvariti bazene z nenehno spreminjajočimi se globinami in oblikami zahvaljujoč ploščam, ki omogočajo doseganje različnih ukrivljenosti. Med pokrivnimi materiali pa je samo PVC, kar omejuje njegovo prilagajanje.

Bazeni iz steklenih vlaken

Sestavljeni iz monoblok ali dvoblokovne strukture vam omogočajo izbiro najrazličnejših oblik in hitrost gradnje. Preprosto ustvarite izkop in ploščo ter vanjo postavite kad, ne da bi morali izdelati oblogo. Delov je malo, pri čemer je večina stroškov posledica dejanske cisterne, ki ji je treba prišteti še prevoz. Poleg tega material omogoča, da ga prilagodimo glede na naš okus.

Nadzemni bazen

Za nadzemne bazene je značilna veliko enostavnejša montaža kot za zemeljske. To izbiro pogosto uporabimo, ko imamo omejen proračun, če zaradi krajinskih omejitev ne moremo izvajati izkopavanj na vrtu ali, preprosteje, če nismo lastnik nepremičnine. Na trgu so na voljo naslednji modeli:

  • bazen z nosilnim okvirjem: struktura iz jeklenih cevi, pritrjenih na tla, v notranjosti vsebuje rezervoar iz PVC ali poliestra, lastnosti, zaradi katerih je zelo odporen. Enostaven za montažo in razstavljanje, vendar zelo drag;
  • tog bazen: konstrukcija je izdelana iz togih plošč iz različnih materialov, kot so jeklo, les ali prevlečeno jeklo, ki lahko poustvarijo učinek, ki nam je ljubši med kamnom in lesom. Odporen na nizke temperature in vse vrste atmosferskih vplivov, ga lahko pustite sestavljenega vse leto. Lahko je srednje velik do velik in ima globino približno 120-130 cm;
  • samonosni in napihljivi bazen: iz PVC-ja ali poliestra, je ekonomičen, saj se sam podpira, zahvaljujoč napihljivemu robu, ko se napolni z vodo. Omejitev tega modela je, da je običajno majhen in morate paziti, da ne preluknjate zračnice;
  • hidromasažni bazen: idealen za vrt ali teraso, prednost je, da ga lahko uporabljate celo leto, saj lahko ogreva vodo. Izdelan je iz prevlečenega PVC-ja, zato je bolj odporen na vbode in je opremljen z vodnimi curki, ki ustvarjajo mehurčke in ustvarjajo hidromasažni učinek. Ta tip bazena ni posebej velik, običajno je primeren za največ 2-4 osebe.

Loading...