Kako vam lahko zobna pasta pomaga pri čiščenju gospodinjstva: 5 uporabnih trikov

Zobna pasta lahko naredi veliko več kot le pomaga ohranjati čiste in bele zobe: tukaj je, kako jo uporabiti za čiščenje gospodinjstva

Zobna pasta je temeljni zaveznik čiščenja naših zob in nasploh zdravja naših ust. Toda ali ste vedeli, da je čiščenje gospodinjstev lahko tudi zelo koristno in za reševanje manjših težav doma?

V tem članku si bomo ogledali pet »neprimerljivih« uporab zobne paste, ki lahko včasih nadomestijo precej dražja gospodinjska čistila.

Preberite tudi:

Spoji ploščic

Spoji na ploščicah so del hiše, ki ga je tako težko očistiti, kot tudi enostavno umazati: zlasti talne ploščice so vedno izpostavljene prahu in umazaniji, ki se nahajajo pod podplati čevljev, zato je njihovo vzdrževanje čistoče zelo pomembno.

Zdi se neverjetno, vendar ga lahko uporabimo za čiščenje fug na ploščicah enaka orodja, kot jih uporabljamo za čiščenje zob: zobna ščetka in zobna pasta. Očitno bomo za to operacijo uporabili staro, že obrabljeno zobno ščetko.

Na mokro zobno ščetko nalijemo majhno količino zobne paste, jo pomočimo v toplo vodo in nadaljujemo z drgnjenjem od prahu in umazanije počrnelih fug: z malo masti za komolce in potrpljenja bomo videli odlične rezultate.

Preberite tudi: Čistilna fugirna masa: najboljša naravna sredstva za odpravo plesni in umazanije

Čevlji

Z zobno pasto lahko obnovimo superge ali gumijaste copate. Gumijaste dele, ki jih čistimo, namažemo s čisto zobno pasto in s prsti ali vogalom bombažne krpe zdrgnemo madeže.

Ko pustimo zobno pasto delovati pol ure, nadaljujemo z izpiranjem: pod tekočo vodo lahko speremo celoten čevelj, če gre za nepremočljiv čevelj; če pa gre za čevlje z vložki iz tkanine, nadaljujemo z odstranjevanjem zobne paste s pomočjo vlažne krpe, ki jo občasno speremo.

Preberite tudi:

Železo

Zobna pasta nam omogoča tudi odstranjevanje vodnega kamna in madežev, ki jih povzroča. Zato je lahko zelo koristen, če moramo očistiti dno likalnika, katerega majhne luknjice se lahko zamašijo, če namesto destilirane vode v rezervoarju uporabljamo vodo iz pipe.

Podplat likalnika očistite tako, da na vlažno krpo nanesete majhno količino zobne paste in jo dobro zdrgnete, pri čemer bodite pozorni predvsem na dele, ki so najbolj prizadeti z vodnim kamnom. Opozarjamo vas, da nadaljujete z izklopljenim likalnikom, izključenim iz električnega omrežja in zelo hladnim.

Ko smo z doseženim čiščenjem zadovoljni, moramo ploščo sprati, za to pa predlagamo, da se gibljemo blizu pipe ali vodnjaka. Vzemite čisto krpo, jo namočite pod tekočo vodo in jo potegnite čez krožnik.

Krpo še naprej izpiramo in postopek ponavljamo, dokler ni celotna plošča zelo čista in brez ostankov zobne paste.

Tuš

Za čiščenje prhe lahko uporabimo tudi zobno pasto: z njo bomo odstranili vodni kamen, vodne madeže in sledi plesni s ploščic in stekla; Poleg tega bo preprečil nastanek na steklu – manjše nevšečnosti, ki se zgodi, ko uporabljamo vročo vodo.

V vroči vodi raztopimo malo zobne paste, namočimo mehko gobo in nadaljujemo z običajnim čiščenjem. Pri trdovratnejših madežih ali posebnih oblogah vodnega kamna vztrajamo z malo čiste zobne paste, ki jo speremo z vodo.

Da preprečite nastanek prog, ne pozabite posušiti vseh površin s čisto bombažno krpo.

Preberite tudi:

Srebrnina

Nenazadnje je lahko zobna pasta učinkovita pomoč pri povrnitvi prvotnega sijaja našim srebrnim predmetom in nam prihrani nakup posebnih izdelkov za čiščenje srebra, ki so lahko zelo dragi.

Tudi v tem primeru bomo zobno pasto uporabili neposredno na predmetih, ki jih čistimo – naj bo to nakit, jedilni pribor ali predmeti pohištva. S prsti ali čisto bombažno krpo ga razmažite po delih, ki jih čistite, nato pa pustite delovati čez noč.

Naslednji dan ga bomo odstranili s suho krpo, pri čemer se bomo trudili, da ne uporabimo vode. Zobna pasta bi se morala izsušiti, zato izpiranje z vodo ne bi bilo potrebno.

Sledi nam na | | | |

Priporočamo tudi:

Loading...