Suhe ustnice? Tukaj so živila in pijače, ki jih še bolj dehidrirajo (in razpokajo).

Vzroki za suhe ustnice so lahko različni, saj na to stanje vpliva več dejavnikov. Odkrijmo vse možne prehranske vzroke, ki lahko vplivajo na suhe ustnice

Vzroki zanj so lahko različni, od življenjskega sloga do aktualnih izdelkov za osebno nego. Predvsem ustnice so lahko zelo občutljiv predel, saj je koža tukaj veliko tanjša kot na preostalem delu obraza in zaradi nešteto vzrokov lahko zaradi tega hitro postanejo dehidrirane.

Predvsem ustnice so bolj izpostavljene izsušitvi, ko jemo. Prav zato je zanimivo ugotoviti, katera na primer hrana in pijača jih najbolj izsušita. Vsekakor menimo, da jih ne bi smeli nehati uživati, še posebej, če so ena izmed vaših najljubših jedi, a če vas po njihovem zaužitju ustnice rahlo bolijo, zdaj veste zakaj.

Pekoča in začinjena hrana

Vprašajte vsakogar, ki ima vnetno stanje kože, kot je rozaceain bo verjetno potrdil, da lahko začinjena in vroča hrana povzroči izbruhe, razpokano kožo in suhost.

Razlog? Prisotnost kemične snovi, imenovane kapsaicin ki je pogost dražilec kože in je povezan z vnetjem in razpadom kožne pregrade.

Poleg tega lahko uživanje začinjene hrane tudi izsuši vaše ustnice, ker ste morda bolj nagnjeni k temu, da bi jih med jedjo oblizovali, kar dodatno dehidrira vašo kožo.

Kava in čaj

Kava in čaj, zlasti vroča, lahko dehidrirata ustnice.

Pomislite, ko se tuširate z vročo vodo, lahko vaša koža v stiku z vročo vodo oslabi vašo naravno lipidno bariero, enako pa se lahko zgodi vašim ustnicam, ko pijete vročo kavo ali čaj.

Poleg tega so te pijače diuretik in posledično imajo lahko dehidracijski učinek, če jih popijete prekomerno.

Pomanjkanje vitamina B12

Dokazano je, da vitamini B skrbijo za zdravo kožo, zato lahko v primeru pomanjkanja pride tudi do povečane suhosti ustnic.

Da bi se temu izognili, je pomembno, da sledite uravnoteženi prehrani, ki vključuje tudi.

Tukaj je nekaj naravnih zdravil za suhe in razpokane ustnice:

Sledite nam na | | | |

Bi lahko bilo zanimivo za vas:

Loading...