Pravijo ji “ulica raka”: vse družine, ki živijo v tej ulici, imajo primere raka

Na cesti okrožja Dodge B je vsak imel družinskega člana, ki je zbolel za rakom: za to so krivi nitrati, ki onesnažujejo vodo vodnjakov, potokov in ribnikov.

Na nekaj več kot 3 km dolgem odseku od Dodge County Road Bki poteka skozi kmetijska zemljišča približno 100 km južno od Minneapolisa, vsaka tam živeča družina je doživela nenavadno visoko stopnjo raka. Med člani samo štirih družin je bilo potrjenih 12 primerov raka, sedem družinskih članov pa je umrlo.

Nekdanji prebivalec Brian Bennerotte, 60, je dejal, da je bila prizadeta vsaka družina, ki živi tukaj. Imel je srečo: pri 20 letih so mu odkrili limfom in je preživel. Vendar pa njegov oče in trije od njegovih štirih bratov tumorjev niso preživeli. Zaradi tega nekateri prebivalci imenujejo deželno cesto B “rakava cesta”.

O njuni zgodbi je prvi poročal , glavni dopisnik neprofitnega okoljskega časopisa Circle of Blue iz Michigana.

Ali so odkriti raki povezani z izpostavljenostjo nitratom?

Tisti, ki živijo tukaj, verjamejo, da so madeži, ki jih pogosto najdemo, krivec za te tumorje kmetijska gnojila, vključno z umetnimi in živinskimi gnojili. Po raztrosu po poljih so nitrati tečejo v vodo vodnjakov, potokov in ribnikov.

Medtem ko vedno več študij dejansko kaže, da nitrati v pitni vodi povzročajo visoko stopnjo raka, je težko ugotoviti, da je ravno to težava z okrožno cesto B.

Presenetljivo je – dr. Paul Mathewson, direktor znanstvenega programa za okoljevarstveno skupino Clean Wisconsin –, da obstaja ta grozd raka na tem območju, kjer so visoke ravni nitratov ter raka na ledvicah, mehurju in dojkah. To so nekatere vrste raka, ki so bile povezane s povečanim tveganjem v zvezi z onesnaženostjo z nitrati.

Kljub temu pa se je ministrstvo za zdravje Minnesote distanciralo od teh trditev in trdilo, da ne zavedati se situacije in da v vsakem primeru stopnje raka v okrožju Dodge ne presegajo državnega povprečja.

Onesnaženje pitne vode z nitrati je običajno v večjem delu Združenih držav

Medtem je leta 2020 Mathewsonova zdravstvena študija ocenila, da do 298 primerov raka težave s kolorektalom, jajčniki, ščitnico, mehurjem in ledvicami v bližnjem Wisconsinu so lahko posledica nitratov v pitni vodi. Minnesota in Wisconsin sta le vrh zelo velike in zelo smrtonosne ledene gore: onesnaženost pitne vode z nitrati skupni večjemu delu Združenih držav Amerike.

Poročilo Environmental Working Group iz leta 2020 o visokih ravneh nitratov v vodi iz pipe iz več kot 4000 javnih vodovodnih sistemov v Kalifornija, Illinois, Iowa, Kansas, Maryland, Nebraska, Oklahoma, Pensilvanija, Teksas in Wisconsin.

Zaskrbljujoče je, da ti vodovodni sistemi zagotavljajo vodo iz pipe več kot 45 milijonom Američanov. Poročilo EWG je tudi ugotovilo, da je onesnaženje z nitrati postaja slabše z leti v številnih skupnostih.

Zakon o varni pitni vodi, ki ga je leta 1974 podpisal predsednik Gerald Ford, določa, da je zakonska meja za nitrate v pitni vodi 10 miligramov na liter. Od takrat pa so nove raziskave pokazale povečano tveganje za kolorektalni rak, bolezni ščitnice in prirojene okvare nevralne cevi pri ravneh 5 miligramov na liter.

Vendar pa ta tveganja obstajajo tudi pri ravneh, veliko nižjih od 10 delcev na milijon. Na okrajni cesti B pitna voda iz vodnjakov presegla varnostno mejo za nitrate: Ravni nitratov v vodnjaku družine Glarner – sosede družine Bennerotte – so bile od leta 2002 do 2011 dosledno zaznane pri 11 delcih na milijon.

Morda vas bo zanimalo tudi:

Loading...